Machinist cultuurtechniek

Deskundige machinisten maken het verschil!

De praktische opleiding Machinist Cultuurtechniek leidt op tot vakspecialisten die bekwaam zijn in het werken met de graafmachine en wiellader, oftewel een “Allround” machinist die in staat is in te spelen op de verscheidenheid aan aspecten in de aanleg en onderhoud van de buitenruimte.
De aanneembedrijven krijgen steeds vaker te maken met opdrachtgevers die graag het totaalpakket uitgevoerd zien worden. Zij hechten dan ook veel waarde aan machinisten die breed inzetbaar zijn en hun vak verstaan. Daarbij loopt steeds vaker het grond, groen en infra werk in elkaar over en is kennis over en begrip en verantwoordelijkheidsgevoel voor de omgeving van groot belang.
Kenmerken van de opleidingen
De cultuurtechnische machinist wordt opgeleid met de juiste basiskennis die noodzakelijk is voor een goede machinist. Zo wordt er naast het in de praktijk leren werken met de graafmachine en wiellader, ook aandacht besteed aan de elementen bodem, water, organisatie van het werk, communicatie en aansturing op werk.
De kenmerken van de allround machinist cultuurtechniek zijn:
 • vakman in het werken met een graafmachine (HGM) en wiellader;
 • kennis van grond, groen, water en infra;
 • is zich bewust van zijn werkomgeving;
 • werkt effiënt en veilig;
 • denkt mee en vooruit in de uitvoering; is betrouwbaar, verantwoordelijk, zelfstandig;
 • is veelzijdig en flexibel inzetbaar.
Voor wie bestemd?
Deze opleiding is bestemd voor mensen, die een basisopleiding Groen, Grond Infra hebben afgerond of medewerkers die werkzaam zijn bij bedrijven in de GWW-sector en uitvoerende diensten in de buitenruimte.
De opleiding is onmisbaar voor medewerkers met ambitie van bijvoorbeeld:
 • Cultuurtechnische bedrijven
 • Groot groenbedrijven
 • Loonbedrijven
 • Uitvoerende dienst waterschappen
 • Uitvoerende dienst gemeenten
Organisatie van opleiding
Om de opleiding goed te kunnen doorlopen is een werk – en denkniveau MBO 2 vereist en is enige ervaring met het bedienen van machines (trekker) een pré. Vooraf is er een adviesgesprek waarin wordt besproken of de opleiding aansluit op uw wensen.
De studiebelasting bedraagt circa 3-4 uur per week.
 
Resultaat
Na het volgen van de opleiding en met succes het praktijkexamen afgerond te hebben, ontvangt u het erkende diploma Machinist Cultuurtechniek.
De opleiding bestaat uit 4 modules en een praktijkexaminering. Elke module bestaat uit verschillende thema’s die in blokken van 4 praktijkdagen worden gegeven. Tussen elk praktijkblok worden er bedrijfsopdrachten uitgevoerd op het werkbedrijf die zoveel mogelijk tijdens de dagelijkse werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd.
 
Modules:
 • Cultuurtechniek algemeen (4 praktijkdagen): – grond-, water- en bodemkennis.
 • Grondverzettechnieken (14 praktijkdagen): – werkvoorbereiding, graven, profileren, afwerken en transporteren.
 • Infratechnieken (4 praktijkdagen): – hijsen, putten en leidingen, machinaal bestraten, waterbouwconstructies
 • Groentechnieken (4 praktijkdagen): – onderhoud watergangen, bomen rooien, onderhoud bermen, verwerken biomassa.
 • Praktijkexamen (2 praktijkdagen)
Om tijdens de praktijkdagen zo veel mogelijk de nadruk te leggen het aanleren van praktische vaardigheden, wordt er voor de theorielessen onder meer gebruik gemaakt van een elektronische leeromgeving (ELO). Het grote voordeel is dat u zelf bepaalt waar en wanneer u leert zodat u de kennis middels interactieve lesstof (filmpjes ed.) eigen maakt. De modules worden afgerond met een evaluatiemoment. Aan het eind van de opleiding zal een praktijkexamen plaatsvinden voor diplomering.

Maatwerk
De beschreven opleiding is samengesteld naar wensen van de sector. Indien specifieke aanpassingen gewenst zijn ten behoeve van de doelstelling, het programma, de duur of technieken, neem dan contact op. We kunnen de opleidingen en/of modules naar uw specifieke wensen aanpassen.

Financiële investering
De investering voor deelname aan deze training bedraagt € 6.750,- euro exclusief BTW,

 

Inschrijven?
Door het onderstaande contactformulier in te vullen vraagt u een intake gesprek aan. Eén van onze opleidingscoördinatoren zal contact met u opnemen om een intakegesprek in te plannen.

Aan de hand van het intakegesprek wordt er een opleidingsplan opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met uw ervaring.
De opleidingscoördinator laat u dan ook weten of u toegelaten wordt tot de opleiding.

Inschrijven

Aanhef (verplicht)
DhrMevr